fbpx
15/09/2018 DB

5 goede redenen om socialemedia te gebruiken in je bedrijf

Wanneer een bedrijf denkt aan het online gebeuren, dan gaat het vaak over een website hebben, misschien een vermelding op Google Maps en als het echt niet anders kan even snel een Facebook Pagina.

Want sociale media, ja dat is toch spielerei en totaal niet gepast voor onze serieuze business. Het kost alleen maar veel tijd en mijn klanten wachten er niet op.

We horen het zo vaak. Het zijn erg begrijpelijke reacties. Maar evengoed zijn het grote misverstanden. Laten we hier 10 redenen geven waarom je juist wel als bedrijf niet op sociale media mag of kan ontbreken:

1 Sociale Media is deel van het dagelijkse leven

Misschien niet van jezelf of je medewerkers. Maar je kan niet omheen de feiten. Alleen al in België telt Facebook 6.200.000 gebruikers. Vergelijk dat maar eens met de kijkcijfers van Thuis of The Voice Kids die nog niet eens aan een derde daarvan komen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de snel groeiende platformen als Instagram. Sociale media is voor het merendeel van de mensen iets dat ze elke dag gebruiken, waar ze zoeken naar diensten en producten en waar ze willen communiceren, ook met de bedrijven waarin ze geïnteresseerd zijn.

Vissen moet je doen in de vijver waar de vissen zitten.

2. Je kan de juiste mensen benaderen

Je hoeft niet per se met je bedrijf op alle sociale mediaplatformen present, laat staan actief, te zijn. Aan de andere kant is helemaal niet aanwezig zijn ook geen juiste strategie. Wel om op die kanalen aanwezig en actief te zijn, waar jou klanten actief op zijn. Denk ook niet dat een Facebook Pagina overbodig is als je enkel B2B actief bent. Want die aankoper of die CEO gaat ’s avonds ook wel eens op Facebook om de foto’s van zijn familie en vrienden te bekijken.

Door goed na te denken over jouw specifieke doelgroep en je klanten in kaart te brengen, kun je de juiste platformen voor je sociale media aanwezigheid kiezen.

3. Je versterkt er je mond-aan-mondreclame mee

Klanten krijgen is een ding. Ze houden een ander. Laat nu net de sociale media een belangrijke tool zijn om de klantentrouw voor je zaak te gaan verhogen. Facebook is hier vaak de meest geschikte weg, maar ook met LinkedIn en Instagram kun je heel sterk je bestaande klanten gaan binden. En tevreden klanten zijn je beste reclame. De prijs van goede mond-aan-mondreclame is ergens onbetaalbaar.

4. Het kost niet veel

Gratis is sociale media niet. Maar je krijgt wel waar voor je geld. In vergelijking met advertenties in reclamebladen en tijdschriften of op radio en televisie is sociale media honderd malen goedkoper. Terwijl je er toch een groot bereik mee kan hebben. Bovendien kun je jouw boodschap echt richten op doelgroepen die voor jouw activiteit belangrijk zijn. En last but not least, je kan de return van je sociale media activiteit echt gaan meten, zien welke concrete return on investment ze brengen. Probeer dat maar eens met een advertentie in de weekendbijlage van de krant.

5. Het gaat niet meer weg. Nee, echt niet.

Facebook en Instagram zijn hip, zoals ook MySpace of Netlog het ooit is geweest en wie herinnert er zich nog Orkut (van Google)? Toch is sociale media op zich helemaal geen hype. Heus, de jongeren laten Facebook al wat meer links liggen dan de dertigplussers en de groei van Twitter is niet meer zo groot. Dat maakt nog niet dat je sociale media ook als een hype mag bestempelen. Want hoewel er ongetwijfeld platformen gaan inkrimpen of verdwijnen, het vacuum wordt in een paar milliseconden opgevuld door een ander. Sociale media bestaat gewoon al te lang en is te aanwezig om enkel een trend te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.