fbpx
21/10/2018 DB

Geen website maar enkel een Facebook Pagina voor je bedrijf?

Met een paar klikken heb je zo je Facebook Pagina online. En zo waar, je vrienden, kennissen, familie en je personeel zijn allemaal fan. Kijk maar eens hoeveel er gereageerd wordt, ook door klanten. Waarom zou ik dan eigenlijk een website nodig hebben als kleine onderneming?

Een Facebook Pagina is een must

Laat daar geen twijfel over bestaan. Met 6,2 miljoen gebruikers in België alleen al, zijn er amper excuses om als bedrijf niet op Facebook present te zijn. Zelfs al ben je volledig B2B actief, grote kans dat die aankoopverantwoordelijke of die zaakvoerder ’s avonds ook wel eens op Facebook zit.

Een Facebook Pagina is gratis, makkelijk in te vullen met foto’s en teksten en een ideaal platform om met bestaande klanten te communiceren en nieuwe aan te trekken. Evenementen en promoties heb je zo gedeeld. Kortom, er zijn geen redenen te bedenken waarom je als bedrijf, groot of klein, geen Facebook Pagina zou hebben.

Maar geen vervanging voor een website

Waar het echter vaak misloopt is dat vooral kleinere bedrijven volop voor de Facebook Pagina gaan en geen of een bijzonder magere website hebben. Denk maar aan de vele horecazaken die populaire Facebook Pagina’s runnen maar voor de rest online onvindbaar zijn, buiten de site van de Gouden Gids of Trip Advisor om dan.

Naast een vindbaarheid van je zaak zijn er tal van redenen waarom enkel een Facebook Pagina voor je bedrijf geen goed idee is:

  • Je komt weinig professioneel over. Hoe vind je zelf een bedrijf overkomen dat geen eigen website heeft? Als een bedrijf nog geen moeite doet om een (eenvoudige) website online te brengen, hoe is het dan gesteld met de moeite die ze doen voor hun producten en diensten? Geef toe, Facebook wordt niet aanzien als een serieuze, zakelijk platform.
  • Geen personalisatie. Buiten een eigen header en een profielfoto kun je bitter weinig personaliseren op een Facebook Pagina. Kleuren, lettertypes, layout… het wordt allemaal door Facebook zelf bepaald. Elke Pagina ziet er exact hetzelfde uit, je eigen identiteit en huisstijl kun je er dus niet in kwijt. Wijzigt Facebook de layout dan heb je hierin geen enkele keuze.
  • Je bent volledig afhankelijk van Facebook. Misschien denk je dat een gigant als Facebook nooit failliet kan gaan. Maar zei men dat ook niet over Kodak of Dexia? Weg Facebook Pagina dan. Maar ook als het minder extreem gaat, kan het nadelig zijn om al je eieren in de Facebookmand te leggen. Niets garandeert dat over 5 of 10 jaar nog even populair gaat zijn als vandaag. Of dat een Facebook Pagina echt gratis gaat blijven. Het is niet dat je dan even je Pagina kan verhuizen naar een ander platform.
  • Er is veel afleiding. Wanneer mensen op je Facebook Pagina komen, dan zit hun eigen Facebook daar omheen. Met opspringende Messenger-vensters en allerlei notificaties in de bovenbalk. Veel meer dan op een eigen website worden je bezoekers dus constant afgeleid om weg te klikken en dus jouw inhoud net niet te gaan lezen.
  • Advertenties waar je niets aan verdient. Die zelfs van een concurrent kunnen zijn. Zonder dat jij er iets aan kan doen. Je weet het vaak niet eens, want de advertenties die jij ziet, zijn niet altijd dezelfde advertenties die jouw bezoeker op je Pagina ziet.
  • Weinig diepgang. Natuurlijk kun je een bericht posten met de uitvoerige uitleg van je product, of iemand die gaat lezen is een andere zaak. Je kunt niet eens opmaak in je tekst steken. Facebook is een visueel medium, ideaal voor het delen van foto en video. Maar als er wat meer diepgang nodig is, ben je, zonder website naar waar je kan linken voor meer informatie, helemaal verloren.

Niet of maar én

Een goede Facebook Pagina is een enorme meerwaarde voor je bedrijf. Het vergroot je zichtbaarheid en is een ideaal platform om met je klanten te communiceren. Een vervanging voor je website is het evenwel niet. Op je eigen website blijf je zelf de baas en weerspiegel jouw unieke identiteit.

Het is dus geen verhaal van een website of een Facebook Pagina. Maar een kwestie van én een sterke website én een sterke Facebook Pagina en andere sociale media. Neem gerust contact met me op om te weten hoe ik je daarbij kan helpen.

 

 

 

Neem contact met ons op

We antwoorden snel op je vragen...