De 7 meest voorkomende fouten op je website
Een website vormt een essentieel onderdeel van je online aanwezigheid en marketingstrategie. Maar als je enkele belangrijke basisprincipes vergeet, scoort je website heel wat minder op Google én bij je bezoeker. Daarom werpen we in dit artikel even een blik op de 10 meest gemaakte fouten bij websites van kleine en middelgrote bedrijven.
Goed nieuws, de meeste fouten zijn ook snel op te lossen.
1. Niet mobielvriendelijk zijn
Een van de grootste fouten die kleine bedrijven maken bij het bouwen van hun website, is het niet optimaliseren voor mobiele apparaten. Bijna 60% van de internetgebruikers surft meer op hun smartphone dan op hun computer. Dus als je website niet mobielvriendelijk is, leidt dit niet alleen tot bezoekers die meteen weggaan van je website, maar ook tot een veel lagere rangschikking in de zoekresultaten.
Zorg er dus voor dat je website altijd gebruiksvriendelijk en overzichtelijk blijft, ongeacht of je bezoeker een smartphone of een computer gebruikt.
2. Te veel informatie in één keer willen geven
Veel kleine bedrijven proberen alle informatie over hun bedrijf op één pagina te plaatsen. Dit is overweldigend voor de meeste bezoekers en leidt hun aandacht af. Het is beter om de informatie te scheiden in meerdere pagina's of secties met een duidelijke structuur.
Dankzij de teksten van een professionele copywriter komt je boodschap veel sterker over. En wordt alles hapklaar voor de vaak gehaaste surfer.
3. Geen contactinformatie en openingsuren
Dit kom je heel vaak tegen. Als bezoeker moet je echt op zoek gaan naar de openingsuren of het telefoonnummer van de zaak. Als klanten geen snelle manier krijgen om contact op te nemen of te weten of je open bent, gaan ze snel ergens anders.
Zorg dat je contactinfo zoals je adres, telefoon en e-mail duidelijk zichtbaar op de homepage staan. Maak telefoonnummers aanklikbaar, zodat je bezoeker zonder moeite via zijn smartphone kan bellen. Vergeet je openingsuren niet, zeker als je een horecazaak of winkel bent. En hou ze up to date, niets zo vervelend om als klant voor een gesloten deur te staan terwijl de website aangaf dat je open was.
Nee, de openingsuren zijn echt geen aparte pagina waard en je contactinfo dienen niet verstopt te zitten op de contactpagina.
4. Slechte navigatie
Als je bezoeker niet gemakkelijk door uw site navigeert, leidt dit tot frustratie en uiteindelijk tot verlies van klanten. Het is belangrijk om je navigatiestructuur eenvoudig en intuïtief te houden.
Je bezoeker komt niet op je website om je al je teksten te lezen. Wel om die informatie te vinden die hij op dat ogenblik nodig acht. Laat je bezoeker daarom vinden in plaats van zoeken.
5. Niet focussen op de klant
Jouw website maak je voor je klant en zijn of haar behoeften. Concentreer je inhoud op informatie over jouw producten en diensten. En vooral op het oplossen van hun problemen.
Heel wat bedrijven maken websites voor zichzelf en niet voor hun klant. De concurrenten die hun website wel voor hun (potentiële) klant maken, scoren steevast beter.
6. Geen optimalisatie voor Google en andere zoekmachines (SEO)
Je bedrijfsnaam in Google intikken, is geen goede graadmeter om te zien of je website goed scoort. Want de meeste klanten zijn op zoek naar een oplossing voor een probleem, niet naar jouw specifiek bedrijf.
Daarom is een optimalisatie voor Google en andere zoekmachines zo belangrijk. Dankzij gerichte inhoud, relevante zoektermen in je teksten en de juiste meta-informatie op de achtergrond, gaat je website veel sneller gevonden worden.
7. Traag ladende pagina's
We leven in een samenleving waar alles snel moet gaan. Ook je website. Een trage website doet je gegarandeerd klanten verliezen. Want terwijl jouw pagina nog aan het laden is, zapt de surfer al weg naar een andere website die wel werkt.
Veel ondernemers onderschatten het belang van de website hosting. Goedkope hosting wordt vaak dure hosting, omdat je er klanten en omzet mee verliest.